Dakisolatienorm 2020

Gepubliceerd op 04.08.2022

Sinds 2020 geldt er in Vlaanderen een dakisolatienorm voor alle woningen die vóór 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Confibelle legt je graag uit wat dit betekent voor jouw gebouw in mede-eigendom.

Dakisolatie verplicht?

Sinds 2020 moeten de daken van alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voorzien zijn van isolatie. Woningen die na 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zijn normaliter voorzien van voldoende dakisolatie.

De dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen. Let op, het geldt dus ook voor elk appartement of studio! studentkamers en daken kleiner dan 2m² zijn vrijgesteld van de regel.

Wat is de dakisolatienorm?

Een R-waarde voor dakisolatie van 0.75m2K/W is de minimum vereiste sinds 2020. Als je weet dat de R-waarde die noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor premies werd vastgesteld op 4.5m2K/W, is deze minimumnorm zeker een haalbare kaart.

De minimale dikte van het isolatiemateriaal hangt af van zijn isolatiewaarde (U-waarde). Gemiddeld genomen, moet het isolatiemateriaal echter zo’n 3 à 4 cm dik zijn om aan de dakisolatienorm te voldoen. Uiteraard is een dikkere isolatielaag vanuit energiebesparend standpunt aangewezen.

Wordt de zolderruimte niet verwarmd of bewoond, dan wordt de isolatie van je zoldervloer gelijkgesteld met dakisolatie. Ook plafondisolatie kan onder specifieke voorwaarden in aanmerking komen.

Meer info: www.wonenvlaanderen.be


Deel dit artikel